Genie (Dat Dan Weer Wel)

En mijn arme vader vond het moeilijk om daar mee om te gaan. Hij zag niet dat ik een genie was. Terwijl, natuurlijk, het was al heel snel duidelijk dat ik een genie was, zoals bij, alle grote, openbare, dat zie je bij mij natuurlijk heel snel. Net als bij Da Vinci, zo, Migelangelo, Mozart, maar ook bij mij. Ja, en, nee, wacht ff. Nou niet gaan lachen om Migelangelo en Mozart, want, nee, dat vind ik lullig, nee, luister. Jullie vergeten, dat ze in hun tijd, heel populair waren, snap je? Tuurlijk, nu, door alles wat ik gemaakt heb, lijkt het misschien achterhaald. Maar in hun tijd, phoeh, waren dat mensen om rekening mee te houden, absoluut. Ik moet wel zeggen, dat ik bij Mozart, dan. Ik weet niet, dan heb ik wel, dan luister ik naar zoiets van Mozart en dan denk ik af en toe wel van, jammer, weet je wel. Nee, maar dan denk ik, jammer dat je er net niet meer aandacht eraan besteedt hebt. Dan was het echt goed geweest, weet je wel. Nee maar af en toe maak je te makkelijke keuzes, weet je wel. Neem bevoorbeeld dat nummer:

(speel begin van een melodie van Mozart na)
En dat vind ik al, aardig begin, weet je wel, er kan nog van alles, maar dan komt hij erna heel slap: Huh, wat zal ik nou eens doen? O ja.
(speel de rest van melodie van Mozart na)
Dan denk ik: Jah, sjeezus man. Dan denk ik: Doe het dan zo:
(Speel overdreven nummers van Mozart door elkaar heen)
Dat is muziek, snap je? Het gaat ergens over, maarja, je moet natuurlijk, altijd blijven zoeken. En ik was als kind, al aan het zoeken. Altijd op zoek, naar nieuwe vormen, nieuwe klanken, nieuwe dingen, nieuwe dingen, nieuwe dingen. En dat hoor je hier, in deze prachtige opname. Het is een opname over mij, toen ik heel jong was. Hehe. Kleine rakker. Jah, natuurlijk, he. Kleine belhamel, hehehe. Enne, je hoort me hier op jonge leeftijd, is bij toeval ooit opgenomen. Op jonge leeftijd, improviseren. Met mijn stem, met de piano. En het facinerende is dat je hier altijd klasse hoort. Je hoort hier al, het genie, dat later al, de Nederlandse geschiedenis, indringend zou veranderen. De kien daarvan is heel duidelijk hoorbaar, en eeh. En ik zou zeggen, laten maar even gaan luisteren.


Deze tekst is uitgetypt door een van de mensen achter Hans Teeuwen.NET of door een inzending naar Hans Teeuwen.NET, bij het overnemen van deze tekst gelieve dan ook een vermelding naar Hans Teeuwen.NET te plaatsen.

(< Ga terug)