Biografie

Hans Teeuwen is een Brabantse cabaretier die, vanaf zijn succesvolle debuut in 1994 met solo-theatherprogramma Hard & Zielig, wordt gezien als een van de grootste cabarettalenten van de jaren negentig. Hans Teeuwen is sinds zijn succesvolle debuut razend populair, vooral onder de jongeren, en dat is die nog steeds. Hieronder vind je een biografie.

Jeugd (1967 - 1987)

Hans Eduard Marie Teeuwen wordt op 3 maart geboren in het Noord-Brabantse plaatsje Budel, op de grens van Limburg en België. Zijn vader is sportleraar en zijn moeder speelt, naast haar werkzaamheden als huisvrouw, piano en zingt in het kerkkoor. Hij rondt met succes zijn MAVO-opleiding af, maar de HAVO is te hoog voor hem gegrepen. Daarna hangt hij een tijdje lamlendig rond, experimenterend met drugs.

Opleiding (1988 - 1993)

Teeuwen begint aan de opleiding drama aan de hogeschool Eindhoven, een opleiding die hij in 1991 met goed gevolg afsluit. In zijn studententijd speelt hij kleine rolletjes in Hoge Bomen Wind van Eva Balk, in Winnieh The Pooh van het jeugdtheater Aramatis en een klein rolletje (een neuk- en sterfscene) in het VARA tv-spel Hartslag. Maar voor zijn ontwikkeling heeft hij het meest aan improvisatie-voorstellingen. Hij sluit zich aan bij de stand up comedian-groep Comedy Train. Tijdens een eindexamenproject ontmoet Teeuwen Roland Smeenk, die als straatmuzikant actief is en korte tijd aan het conservatorium heeft gestudeerd. Teeuwen en Smeenk besluiten samen een cabaretduo te vormen en winnen met hun show Heist het Camarettenfestival. Van dit korte programma wordt een avondvullend programma gemaakt en de twee maken zich op voor een landelijke toernee. Maar voordat de try-outs voor Heist afgerond zijn, komt Roland Smeenk op 35-jarige leeftijd bij een auto-ongeval om het leven.

Hard & Zielig (1994)

Teeuwen's eerste solo-theatherprogramma is getiteld Hard & Zielig. In deze theatershow presenteert Teeuwen zich aan de hand van vele korte stukjes cabaret met verschillende typetjes. Er is geen verhaal aanwezig, al is er de rode draad over eenzaamheid die door het hele programma loopt. Hij ontwikkelt zich van het typetje dat Hard & Zielig is, tot een mens dat iets zinnigs te zeggen heeft over het thema, maar weet duidelijk waar zijn kracht ligt en beperkt het zinnige tot een minimum. Teeuwen's humor wordt gekenmerkt door de onverwachte wending, en het gebruik van schuttingtaal, om een eigen stijl te creëren. Hans Teeuwen treedt in hetzelfde jaar ook nog op tijdens het Amnesty International Gala.

Sinterklaas (1995)

Teeuwen is naast zijn theatershow Hard En Zielig, waarmee hij in '95 ook nog de Nederlandse theaters afgaat, ook te zien bij de Sinterklaasaflevering Een Heerlijk Avondje van het Jiskefet-programma Debiteuren Crediteuren. Teeuwen speelt daarin de goede sint.

Met een Breierdeck (1996 - 1998)

Met Een Breierdeck is de titel van zijn tweede theatershow, die hem de status van 'grootste cabarettalent van de jaren negentig' oplevert. Freek de Jonge, Youp van 't Hek en Jan Wolkers prijzen hem in het programma De Plantage de lucht in en zijn populariteit groeit gestaag. Maar aan het eind van de toernee van Met Een Breierdeck wordt het Teeuwen allemaal teveel. Hij loopt in Zwolle van het podium af. Op het hoogtepunt van zijn roem en aanzien stort hij plotseling in en belandt hij in een persoonlijke en artistieke crisis. In het begin van het nieuwe theaterseizoen van '97 heeft hij te weinig materiaal voor een nieuw programma, dus dat wordt uitgesteld. Inmiddels komt er een geruchtenstroom op gang als zou Teeuwen verslaafd zijn geraakt aan de heroïne. Later heet het dat hij in een psychiatrische inrichting zou zitten waar hij voor de rest van zijn leven in zal moeten verblijven en weer later zou hij zelfs zijn overleden. In werkelijkheid neemt de cabaretier slechts gas terug om zich weer volledig te kunnen richten op een nieuwe theatervoorstelling.

Trui (1999)

In een paar maanden tijd schrijft Teeuwen het tachtig minuten durende theaterprogramma Trui waarmee hij bewijst weer helemaal de oude te zijn. Krankzinnige verhalen, absurdistische liedjes en nietszeggende analyses wisselen elkaar in ijl tempo af. Trui draait in tegenstelling tot Met Een Breierdeck veel minder op seks, geweld en grove grappen. Teeuwen durft rustiger en poëtischer te zijn, zoals in Hard En Zielig. Wat gebleven is, is zijn tijdloze humor. De cabaretier gebruikt geen aanknopingspunten uit de actualiteit, maar verzint uit het niets de meest hilarische onzinverhaaltjes. In tegenstelling tot zijn vorige shows spreekt Teeuwen in Trui uitsluitend in het Brabants. Teeuwen speelt tevens de hoofdrol in de film Jezus Is Een Palestijn, de eerste grote speelfilm van Lodewijk Crijns. Teeuwen speelt de rol van Ramses in deze parodie op het geloof en de spiritualiteit in het algemeen. Naast Teeuwen zijn er ook rollen weggelegd voor Teeuwens levenspartner Kim van Kooten, Peer Mascini, Dijn Blom, Gerardjan Rijnders en Pieter Bouwman (met wie Teeuwen tevens te horen is op de cd Mannen Van De Radio, een compilatie van improvisaties uit het VPRO-programma De Avonden op Radio 5).

Hans Teeuwen Probeert (2000)

De cd-versie van Trui gooit met een negende plaats hoge ogen in de albumlijsten en toont aan dat de populariteit van Hans Teeuwen alleen nog maar toeneemt. In juli wordt Teeuwen samen met collega en vriend Theo Maassen bij de Faroër Eilanden opgepakt door de politie wanneer zij op een schip van de activist Paul Watson, de voorman van de Sea Shepherd Conservation Society en voormalig oprichter van Greenpeace, actie voeren tegen de walvisvangst rond de eilandengroep. In oktober begint Teeuwen aan een serie try-outs waar hij onder de titel Hans Teeuwen Probeert te zien is in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. Samen met Pieter Bouwman en een tekenaar Gummbah verzorgt Teeuwen in het najaar tot aan het voorjaar van 2001 theatervoorstellingen in Het Betty Asfalt Complex.

Jazzmuzikant (2001)

Op 27 februari krijgt Teeuwen naar aanleiding van het album Trui een Edison in de categorie Kleinkunst. Met het programma Dat Dan Weer Wel trekt Teeuwen van september 2001 tot juni 2002 door Nederland. Teeuwen ontmoet in comedyclub Toomler jazzmuzikant Bas van Lier. De ontmoeting resulteert in het album One For My Baby, een cd vol liedjes van Frank Sinatra uitgevoerd door Trio Bas van Lier 'featuring' Hans Teeuwen. De cabaretier zingt enkele liedjes op het album Boogie Don't Stop van The Handsome Harry Compagnie.

Poelmo (2002)

De voorstellingen met Pieter Bouwman en een tekenaar Gummbah zijn in januari bij de VPRO als televisieserie te zien onder de titel Poelmo, Slaaf Van Het Zuiden (Voor Meisjes Die Van Dieren Houden). De voorstelling Dat Dan Weer Wel verschijnt in juni op dubbel-cd.

Industry Of Love (2003 - 2004)

Industry Of Love wordt omschreven als 'een voorstelling die poogt de mythe van de wilskracht aan de kaak te stellen, zonder daarbij bepaalde tendensen uit het oog te verliezen.' Het vijfde soloprogramma van Hans Teeuwen gaat in september van start. Industry Of Love wordt op 3, 4 en 5 april voor de laatste keer opgevoerd. Op de laatste avond ontvangt Hans Teeuwen uit handen van Jan Wolkers naar aanleiding van 40.000 verkochte exemplaren een gouden plaat voor de cd Trui. Industry Of Love wordt op 20 mei door de VARA uitgezonden. Een dag later komt de show uit op dvd.

Jazz-zanger (2006 - 2007)

Eind 2006 en begin 2007 maakte Teeuwen een succesvolle carrièreverandering van cabaretier naar jazz-zanger. Hij speelt een lange tijd in de Panama nachtclub waar hij nummers zingt van bekende jazz-artiesten. Eind 2007 kwam een dvd op de markt genaamd Hans Teeuwen zingt. Later dat jaar komt er een muzikale voorstelling onder de titel Hans Teeuwen zing het Vrije Woord.

Engelstalige shows (2007 - 2010)

In 2008 keerde Teeuwen terug naar het Verenigd Koninkrijk voor voorstellingen in onder meer het Soho Theatre in Londen en op verschillende festivals. Teeuwen gaf in interviews aan het spelen in het buitenland te zien als "les in nederigheid en character building" en zei "datzelfde rondje van Nederlandse theaters" beu te zijn geworden.[2] Zijn programma kreeg van recensenten veelal lovende kritieken. De Britse krant The Guardian noemde Teeuwen een van de meest briljante in leven zijnde komieken en vergeleek hem met onder meer Andy Kaufman, Spike Milligan en Steve Martin. Datzelfde jaar verscheen een registratie van zijn optreden in het Leicester Square Theatre op dvd onder de titel Live in London.

Spiksplinter (2011 - 2012)

Eind 2010 maakte Teeuwen bekend weer een Nederlandse cabarettournee te gaan doen genaamd Spiksplinter, die op 4 april 2011 in première gaat in Carré in Amsterdam. Op 12 en 13 oktober 2011 vonden de laatste twee voorstellingen plaats in het World Forum Theater te Den Haag. Spiksplinter werd met gemengde reacties ontvangen. Veelgehoorde kritiek was dat Teeuwen 'zichzelf nadeed' en met het programma in herhaling viel.

Echte Rancune (2016 - 2017)

Op 19 januari 2016 kondigde Teeuwen aan dat zijn zevende Nederlandstalige soloprogramma Echte rancune in het najaar van 2016 in première zou gaan. Hij maakte ook een Engelstalige bewerking van de show voor een tournee in het Verenigd Koninkrijk.

Nou Lekker Dan (2020)

Op 29 januari 2020 kondigde Teeuwen zijn show Nou lekker dan aan. Na het spelen van de eerste try-out werden in maart echter alle geplande voorstellingen voor onbepaalde tijd uitgesteld wegens de maatregelen tijdens de coronacrisis.