Wie is Hans Teeuwen? Alle shows van Hans Teeuwen inclusief teksten Hans Teeuwen in de media Downloads Overige Info over deze website
Hans Teeuwen (49)
  Acteur
  Cabaretier
  Regisseur
  Zanger

Solo cabaret:
1995 - Hard & Zielig
1997 - Met een Breierdeck
2000 - Trui
2002 - Dat Dan Weer Wel
2004 - Industry Of Love
2011 - Spiksplinter

Duo/TV/radio:
1992 - Heist
1997 - Mannen v/d radio
2002 - Poelmo

Zanger:
2007 - Hans Teeuwen zingt

© Hans Teeuwen.net 2004-2015
A remy.tv production
Often plagiarised, never matched.

Hans Teeuwen is een Brabantse cabaretier die, vanaf zijn succesvolle debuut in 1994 met solo-theatherprogramma Hard & Zielig, wordt gezien als een van de grootste cabarettalenten van de jaren negentig. Hans Teeuwen is sinds zijn succesvolle debuut razend populair, vooral onder de jongeren, en dat is die nog steeds. Hieronder vind je een biografie.

1967 - 1987
Hans Eduard Marie Teeuwen wordt op 3 maart geboren in het Noord-Brabantse plaatsje Budel, op de grens van Limburg en BelgiŽ. Zijn vader is sportleraar en zijn moeder speelt, naast haar werkzaamheden als huisvrouw, piano en zingt in het kerkkoor. Hij rondt met succes zijn MAVO-opleiding af, maar de HAVO is te hoog voor hem gegrepen. Daarna hangt hij een tijdje lamlendig rond, experimenterend met drugs.

1988 - 1993
Teeuwen begint aan de opleiding drama aan de hogeschool Eindhoven, een opleiding die hij in 1991 met goed gevolg afsluit. In zijn studententijd speelt hij kleine rolletjes in Hoge Bomen Wind van Eva Balk, in Winnieh The Pooh van het jeugdtheater Aramatis en een klein rolletje (een neuk- en sterfscene) in het VARA tv-spel Hartslag. Maar voor zijn ontwikkeling heeft hij het meest aan improvisatie-voorstellingen. Hij sluit zich aan bij de stand up comedian-groep Comedy Train. Tijdens een eindexamenproject ontmoet Teeuwen Roland Smeenk, die als straatmuzikant actief is en korte tijd aan het conservatorium heeft gestudeerd. Teeuwen en Smeenk besluiten samen een cabaretduo te vormen en winnen met hun show Heist het Camarettenfestival. Van dit korte programma wordt een avondvullend programma gemaakt en de twee maken zich op voor een landelijke toernee. Maar voordat de try-outs voor Heist afgerond zijn, komt Roland Smeenk op 35-jarige leeftijd bij een auto-ongeval om het leven.

1994
Teeuwen's eerste solo-theatherprogramma is getiteld Hard & Zielig. In deze theatershow presenteert Teeuwen zich aan de hand van vele korte stukjes cabaret met verschillende typetjes. Er is geen verhaal aanwezig, al is er de rode draad over eenzaamheid die door het hele programma loopt. Hij ontwikkelt zich van het typetje dat Hard & Zielig is, tot een mens dat iets zinnigs te zeggen heeft over het thema, maar weet duidelijk waar zijn kracht ligt en beperkt het zinnige tot een minimum. Teeuwen's humor wordt gekenmerkt door de onverwachte wending, en het gebruik van schuttingtaal, om een eigen stijl te creŽren. Hans Teeuwen treedt in hetzelfde jaar ook nog op tijdens het Amnesty International Gala.

1995
Teeuwen is naast zijn theatershow Hard En Zielig, waarmee hij in '95 ook nog de Nederlandse theaters afgaat, ook te zien bij de Sinterklaasaflevering Een Heerlijk Avondje van het Jiskefet-programma Debiteuren Crediteuren. Teeuwen speelt daarin de goede sint.

1996 - 1998
Met Een Breierdeck is de titel van zijn tweede theatershow, die hem de status van 'grootste cabarettalent van de jaren negentig' oplevert. Freek de Jonge, Youp van 't Hek en Jan Wolkers prijzen hem in het programma De Plantage de lucht in en zijn populariteit groeit gestaag. Maar aan het eind van de toernee van Met Een Breierdeck wordt het Teeuwen allemaal teveel. Hij loopt in Zwolle van het podium af. Op het hoogtepunt van zijn roem en aanzien stort hij plotseling in en belandt hij in een persoonlijke en artistieke crisis. In het begin van het nieuwe theaterseizoen van '97 heeft hij te weinig materiaal voor een nieuw programma, dus dat wordt uitgesteld. Inmiddels komt er een geruchtenstroom op gang als zou Teeuwen verslaafd zijn geraakt aan de heroÔne. Later heet het dat hij in een psychiatrische inrichting zou zitten waar hij voor de rest van zijn leven in zal moeten verblijven en weer later zou hij zelfs zijn overleden. In werkelijkheid neemt de cabaretier slechts gas terug om zich weer volledig te kunnen richten op een nieuwe theatervoorstelling.

1999
In een paar maanden tijd schrijft Teeuwen het tachtig minuten durende theaterprogramma Trui waarmee hij bewijst weer helemaal de oude te zijn. Krankzinnige verhalen, absurdistische liedjes en nietszeggende analyses wisselen elkaar in ijl tempo af. Trui draait in tegenstelling tot Met Een Breierdeck veel minder op seks, geweld en grove grappen. Teeuwen durft rustiger en poŽtischer te zijn, zoals in Hard En Zielig. Wat gebleven is, is zijn tijdloze humor. De cabaretier gebruikt geen aanknopingspunten uit de actualiteit, maar verzint uit het niets de meest hilarische onzinverhaaltjes. In tegenstelling tot zijn vorige shows spreekt Teeuwen in Trui uitsluitend in het Brabants. Teeuwen speelt tevens de hoofdrol in de film Jezus Is Een Palestijn, de eerste grote speelfilm van Lodewijk Crijns. Teeuwen speelt de rol van Ramses in deze parodie op het geloof en de spiritualiteit in het algemeen. Naast Teeuwen zijn er ook rollen weggelegd voor Teeuwens levenspartner Kim van Kooten, Peer Mascini, Dijn Blom, Gerardjan Rijnders en Pieter Bouwman (met wie Teeuwen tevens te horen is op de cd Mannen Van De Radio, een compilatie van improvisaties uit het VPRO-programma De Avonden op Radio 5).

2000
De cd-versie van Trui gooit met een negende plaats hoge ogen in de albumlijsten en toont aan dat de populariteit van Hans Teeuwen alleen nog maar toeneemt. In juli wordt Teeuwen samen met collega en vriend Theo Maassen bij de FaroŽr Eilanden opgepakt door de politie wanneer zij op een schip van de radicale activist Paul Watson, de voorman van de Sea Shepherd Conservation Society en voormalig oprichter van Greenpeace, actie voeren tegen de walvisvangst rond de eilandengroep. In oktober begint Teeuwen aan een serie try-outs waar hij onder de titel Hans Teeuwen Probeert te zien is in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. Samen met Pieter Bouwman en een tekenaar Gummbah verzorgt Teeuwen in het najaar tot aan het voorjaar van 2001 theatervoorstellingen in Het Betty Asfalt Complex.

2001
Op 27 februari krijgt Teeuwen naar aanleiding van het album Trui een Edison in de categorie Kleinkunst. Met het programma Dat Dan Weer Wel trekt Teeuwen van september 2001 tot juni 2002 door Nederland. Teeuwen ontmoet in comedyclub Toomler jazzmuzikant Bas van Lier. De ontmoeting resulteert in het album One For My Baby, een cd vol liedjes van Frank Sinatra uitgevoerd door Trio Bas van Lier 'featuring' Hans Teeuwen. De cabaretier zingt enkele liedjes op het album Boogie Don't Stop van The Handsome Harry Compagnie.

2002
De voorstellingen met Pieter Bouwman en een tekenaar Gummbah zijn in januari bij de VPRO als televisieserie te zien onder de titel Poelmo, Slaaf Van Het Zuiden (Voor Meisjes Die Van Dieren Houden). De voorstelling Dat Dan Weer Wel verschijnt in juni op dubbel-cd.

2003
Industry Of Love wordt omschreven als 'een voorstelling die poogt de mythe van de wilskracht aan de kaak te stellen, zonder daarbij bepaalde tendensen uit het oog te verliezen.' Het vijfde soloprogramma van Hans Teeuwen gaat in september van start.

2004
Industry Of Love wordt op 3, 4 en 5 april voor de laatste keer opgevoerd. Op de laatste avond ontvangt Hans Teeuwen uit handen van Jan Wolkers naar aanleiding van 40.000 verkochte exemplaren een gouden plaat voor de cd Trui. Industry Of Love wordt op 20 mei door de VARA uitgezonden. Een dag later komt de show uit op dvd. In juli wordt bekend dat Hans Teeuwen een nieuwe vriendin heeft, de 22-jarige Tara Elders.

Deze biografie is afkomstig van Popinstituut.nl.